KineDok: Návštěvníci

(Návštěvníci)
KineDok: Návštěvníci

Informace o akci a jejím konání

Mladá antropoložka Zdenka se se svým manželem a třemi syny přestěhuje na Špicberky v Norsku, aby pozorovala, jak se mění život v polárních oblastech. Získala prestižní dvouletý grant na rozsáhlý vědecký výzkum o dopadu globalizace na obyvatelstvo v nejsevernějším městě světa, Longyearbyenu. Poté, co se Zdenka zamiluje do svého nového domova, zjistí, že v Arktidě mizí daleko víc než jen ledovce a permafrost. Prostřednictvím rozhovorů s obyvateli si začíná uvědomovat, jak heterogenní malá místní komunita vlastně je, a postupně odhaluje napětí, které se skrývá pod povrchem. Zdenka se zároveň snaží přijít na to, do jaké míry se může zapojit do místní komunity, kterou původně zamýšlela jen pozorovat.

KineDok, to je autorský dokument na 200 netradičních místech v 6 zemích Evropy. Jsme mezinárodní společenství a alternativní distribuční síť spojující fanoušky a tvůrce dokumentárního filmu. Zveme vás do galerií, kaváren, na loď i do skautského institutu. Promítání jsou doprovázená diskuzemi s filmaři, hosty a dalším doprovodným programem. Těšíme se na vás!

KineDok je projektem Institutu dokumentárního filmu. Projekt je realizován s finanční podporou Kreativní Evropy MEDIA, Státního fondu kinematografie a Magistrátu hl.m. Prahy.

Délka akce: 83 minut
Rok výroby: 2022
Země původu: Česká republika, Slovensko, Norsko
Žánr: dokumentární

Datum lokální premiéry: 24. březen 2023

Režie

  • Veronika Lišková

Scénář

  • Veronika Lišková

Kamera

  • Vojtěch Vančura

Hudba

  • Pjoni