AFOKINO: Helios

(Helios)
AFOKINO: Helios

Informace o akci a jejím konání

PROJEKCE SE RUŠÍ KVŮLI NEPŘÍZNI POČASÍ.

AFOKINO na hvězdárně: Promítání filmu Helios

Ve spolupráci s Muzeem a galerií v Prostějově v rámci ozvěn festivalu Academia Film Olomouc promítneme 19. srpna 2022 od 21:00 před prostějovskou Hvězdárnou český dokumentární film Helios. Od 18 hodin bude v Kolářových sadech velký nafukovací model planety Země, přijďte si udělat fotku jako z Vesmíru! Ve stejný čas si pro vás Hvězdárna připravila pozorování Slunce (za vstupné 40 Kč). Projekce bude následovat ve 21:00 a je zdarma. Vezměte si s sebou deky, židličky nebo cokoli na sezení. Popcorn a další občerstvení bude na místě.

SYNOPSE FILMU:

Helios (Česko / 2020 / 70 min.)

Ještě nedávno mnoho vědců předpokládalo, že prostřednictvím zatmění Slunce už se mnoho nového nedozvíme. Neexistoval totiž způsob, jak zachytit sluneční korónu v dostatečném detailu. Profesor Miloslav „Miloš“ Druckmüller, český matematik, amatérský astronom a vášnivý fotograf, tento problém po letech usilovné práce vyřešil. Přitom na začátku toužil „pouze“ udělat krásnou fotku, která by věrně zachycovala zatmění Slunce. Jeho práce by ale zůstala pouhým koníčkem, nebýt série náhod spojených s krádeží jedné jeho fotografie. Téměř detektivní zápletka nakonec vedla k mezinárodní spolupráci s významnými organizacemi, jako jsou Havajská univerzita nebo NASA. Jeho fotografie se objevily v řadě novin a časopisů po celém světě, včetně titulní stránky prestižního vědeckého časopisu Nature.

V dokumentu se s profesorem Druckmüllerem vydáme na mezinárodní expedici do Oregonu za úplným zatměním Slunce (léto 2017). Zatmění prožijeme nejen s vědci, ale také se statisíci obyčejných lidí, kteří si ho užívají po svém na různých místech USA. Během expedice se nám postupně odhalí Milošův osobní příběh a jeho specifický pohled na vědu.

Prostřednictvím fotografií úplných zatmění a videí zpracovaných z vesmírných sond nám profesor umožní poznat Slunce a jeho korónu v dosud neviděné a vizuálně strhující podobě.

Délka akce: 70 minut
Rok výroby: 2020
Země původu: Česká republika
Žánr: dokumentární

Datum lokální premiéry: 19. srpen 2022

Režie

  • Ondřej Sovík

Scénář

  • Ondřej Sovík

Kamera

  • Jakub Kýr

Hudba

  • Hanz Sedlář

Hrají

  • Miloslav Druckmüller
  • Jiří Grygar
  • Petr Horálek