Vítejte v Česku

(Vítejte v Česku)
Vítejte v Česku

Informace o akci a jejím konání

Pásmo krátkých filmů Vítejte v Česku reflektuje to nejlepší a nejhorší z nás. Tři nadějní režiséři prozkoumávají čecháčkovství z různých úhlů pohledu. Nevyslovené pocity úzkosti, strach o své pohodlí, mávnutí rukou nad problémy, ale i hledání vlastních hodnot, podpory a empatie. Všechny tři filmy spojuje nejen široké spektrum emocí, ale především rozhodnutí. Rozhodnutí, jak s nastalými situacemi v našich životech vůbec nakládat.

Režisér Adam Martinec s filmem Anatomie českého odpoledne zavádí diváka do atmosféry typického českého léta stráveného na koupališti. Líné letní odpoledne plné vřískajících dětí, stánků s levným občerstvením a znuděných rodičů, které teplo uvalilo do slunečního kómatu, a tak už nedávají příliš velký pozor na to, co jejich děti provádějí. Situace plná lehkovážných a sobeckých rozhodnutí je volně inspirována skutečnou událostí z roku 2018, kdy dva malí chlapci utonuli v jezeře Lhota.

Ve snímku Protihráč se režisér Ondřej Erban věnuje otázce gamblerství. Sleduje příběh slavného českého fotbalisty, který se díky své závislosti dostal až na úplné dno lidské existence a pokouší se svůj život znovu získat zpět. Postupně však zjišťuje, že soupeřit sám se sebou je daleko těžší než fotbalové utkání na hřišti.

Damián Vondrášek otevírá ve snímku Hranice citlivé téma migrační krize a vnitřní integrity lidí chránících nejen naše hranice, ale i naše hodnoty. Příběh zasazený do oblasti hraničního přechodu, který je nelegálně překročen skupinou imigrantů, mapuje myšlenkové pochody hlavních hrdinů - je důležitější uposlechnout rozkazy nadřízených či se držet vlastního přesvědčení?

Délka akce: 67 minut
Rok výroby: 2020
Země původu: Česká republika
Žánr: thriller, komedie, drama, krátkometrážní

Datum lokální premiéry: 17. červen 2021

Režie

  • Adam Martinec
  • Ondřej Erban
  • Damián Vondrášek