‹! -- Google tag (gtag-js) --› «script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-7KYJM1DSFX">

Okupace 1968

(Okupace 1968)
Okupace 1968

Informace o akci a jejím konání

Dokumentární projekt OKUPACE o srpnu roku 1968 vychází ze subjektivních pohledů na to, jak vojáci ze „spřátelených“ armád vnímali okupaci ČSSR a svoje úkoly. Jak se „malý člověk uprostřed Evropy“ chová, když stojí tváří v tvář takzvaným „velkým dějinám“? Jakou roli hraje osobní odpovědnost, zachování si vlastního postoje či morálky, a co se s nimi děje ve chvílích, kdy jde o zachování si vlastního života (nebo o plnění rozkazu)?

Okupace Československa v srpnu 1968 byla z pohledu „spřátelených armád“ Varšavské smlouvy úplně jinou událostí, než jak ji známe my – Češi a Slováci. Odehrávala se ve stejné době a na stejném místě, ale přicházející okupanti ji vnímali úplně jinak… Jaké pocity měli vojáci, kteří byli vysláni do cizí země, aby tam „udělali pořádek“?

V tomto filmu nás budou zajímat vojáci různých národností a šarží, od těch obyčejných „pěšáků“, kteří jenom plnili rozkazy, až po ty nejvyšší, kteří plánovali strategii.

S cílem získat co nejrůznorodější pohled na toto komplikované téma jsme se rozhodli vybrat pět režisérů z pěti zemí bývalé Varšavské smlouvy, které se podílely na okupaci ČSSR – Ruska, Polska, Německa, Maďarska a Bulharska. Výsledkem bude pět 26minutových dokumentů jako pět různých pohledů z nitra pěti zemí. Mozaika subjektivních portrétů bude tvořit dokumentární cyklus o 5 dílech po 26 minutách určený pro televizní vysílání; ve formě celovečerního dokumentárního filmu bude uváděn v kinodistribuci.

Délka akce: 130 minut
Rok výroby: 2018
Země původu: Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Polsko
Žánr: dokument

Datum lokální premiéry: 28. srpen 2018