Úsměvy letní noci

(Sommarnattens leende)
Úsměvy letní noci

Informace o akci a jejím konání

Ve svém těžkém životním období, kdy téměř spáchal sebevraždu, Bergman natočil neodolatelnou kostýmovou komedii, v níž skrz fraškovitý povrch prosvítá hluboký filozofický kontext. Intimní úvaha o podstatě lásky a jejím věčném hledání se skrývá v odlehčené příběhové zápletce, v komicky laděném filmovém vyprávění a v důvtipných dialozích plných přetvářky a ironie.

V úvodu filmu se seznámíme s právníkem Frederikem Egermanem (Gunnar Bjornstrand), mužem ve středním věku, který je ženatý s mnohem mladší Anne (Ulla Jacobsson), přestože touží po své bývalé milence, herečce Desiree Armfeldt (Eva Dahlbeck). Mezitím co se Frederik snaží obnovit ztracený kontakt s Desiree a natrefí na jejího současného milence Malcolma (Jarl Kulle), mezi mladičkou Anne a Frederikovým synem Henrikem (Björn Bjelfvenstam), budoucím kněžím, se rozvíjí vztah, který by mohl být silnější než přátelství.

Na naléhání intrikující Desiree, která se touží zbavit Malcolma a získat zpět Frederika, její matka uspořádá večírek a milenecké dvojice pozve na víkend do svého letního sídla. Během jedné letní noci se tak u jednoho stolu sejdou Malcolm, Frederik a jejich manželky, Henrik a svůdná Desiree. Šestici postav, které si lžou a navzájem se balamutí, doplňuje Annina služka Petra (Harriet Andersson) a matčin sluha Frid (Ake Fridell). Pod vlivem speciálního vína, které podává matka Desiree, se letní noční večírek změní na spleť intrik a milostných her ​​s cílem ovládnout zákony přitažlivosti, ale také odhalit skutečný cit a tajemství minulosti.

Jedna z nejpůsobivějších erotických komedií vůbec dokazuje, že Bergman nemusí být vždy jen vážný a melancholický.

Délka akce: 108 minut
Rok výroby: 1955
Země původu: Švédsko
Žánr: romantický, komedie, drama

Datum lokální premiéry: 11. červenec 2018