True Love

(True Love)
True Love

Informace o akci a jejím konání

Na začátku našeho projektu stála otázka: Jak je možné, že filmy, za kterými stojí až pět let autorova života, putují po nejrůznějších festivalech v zahraničí a

získávají mezinárodní ohlas, ale v České republice je většinou nikdo neviděl?

Filmy už mají své premiéry za sebou a televize pro ně nemá připravené sloty, jelikož jsou samy o sobě krátké. Další problém tkví v převládající představě, že

jsou animované filmy výhradně pro dětské publikum.

True Love je tedy unikátním projektem, který nabízí divákům možnost zhlédnout filmy, k nimž by jinak neměli přístup.

Nejedná se o ledajaké snímky, ale o díla, která získala mezinárodní ohlas, či ocenění. Zároveň každý z nich

představuje jiný druh animace, odlišný přístup k příběhu a náměty, které rozhodně nejsou pro děti.

Diváci se mohou setkat s upocenou českostí a láskou k pivu ve filmu Happy End, poetickou meditací v přírodních zákoutích ve filmu V zahradě, devastujícím vlivem turismu na historické centrum našeho hlavního města ve snímku Praha!, komiksovými hrdiny z českého prostředí u filmu Pérák anebo s vizí pochmurného města, kde se rozum rozpadá a začínají sny, ve filmu Anatomie Pavouka.

Vybrané filmy získaly značný mezinárodní úspěch v případě Happy Endu (r. Jan Saska - festivaly: jeden z 10 kandidátů na Oscara za nejlepší krátký animovaný film roku 2016, nominace na Cenu Magnesia, účast v Cannes, cena na festivale Anifilm, cena na festivale Guanajuato, uvedení v soutěži na festivale v Annecy a

na festivale v Ottawě) či například Anatomie Pavouka (HAFF, Ottawa International Film Festival, Anibar International Animation Festival, na Anifilmu v Třeboni získal film čestné uznání, na slovinské Animatece zase Cenu diváků).

Happy End

(2016, 6 min, kreslená animace, Jan Saska) černá komedie o smrti s dobrým koncem. Film byl slavnostně uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes.

Pérák

(2016, 13 min, kreslená animace, Marek Berger) Krátkometrážní animovaný film na motivy městské legendy z dob Protektorátu. Kdo zabrání nacistům v probuzení temných sil, po staletí dřímajících na jednom starém pražském hřbitově? Jedině maskovaný mstitel, vybavený speciální odpruženou obuví!

V zahradě

(2014, 7:40, kreslená animace, Ondřej Dolejší) Letí ptáci. Ptáci zahrada. Zahrada dovnitř. Dovnitř člověk. lověk středem. Středem přichází. Přichází dům. Dům zavřený. Zavřený těžce. Těžce prší. Prší dům. Dům bouře. Bouře stín. Stín stín. Stín ven. Ven zahrada. Zahrada odtéká. Odtéká tiše. Tiše otevřený. Otevřený dům. Dům odchází. Odchází středem. Středem člověk. lověk ven. Ven zahrada. Zahrada ptáci. Ptáci letí.

Praha!

(2015, 12 min, Matyáš Trnka) Praha, jedinečné město Evropy známé pro svou atmosféru, historii a památky.

Jaká je ale Praha ve skutečnosti? Je to místo pro život nebo turistická atrakce, stroj na peníze, kde se zapomnělo na původní obyvatele? Proč se lidé stěhují z centra, nejkrásnější z městských částí? A když ho navštíví, cítí se oni sami jako cizinci? Jsou pro nás peníze vydělané z turistického ruchu důležitější než město, ve kterém žijeme? Nestala se z Prahy prostitutka a my jejími kuplíři?

Anatomie Pavouka

(2014, 27 min, loutková animace) Film představuje vizi pochmurného města. Hlavní hrdina, Pan Pavouk, je úředník pracující v obrovské kanceláři, dobrovolný otrok, člověk osamělý a ztracený v labyrintu ulic, chodeb a vlastní mysli nasáklé alkoholem. Avšak kdesi mnohem hlouběji, v místech, kde se rozum hroutí a začínají sny, se otevírá nekonečný prostor, ve kterém září křehká síla…

Délka akce: 67 minut
Rok výroby: 2016
Země původu: Česká republika
Žánr: animovaný, drama

Datum lokální premiéry: 21. srpen 2017